Karakteranalyse
Hoe komt het dat sommige mensen het gevoel hebben nooit genoeg te krijgen? Hoe komt het dat sommige mensen alsmaar in een andere wereld lijken te leven? Waarom zijn mensen soms moeilijk in staat zich aan grenzen te houden en stellen in plaats daarvan hun eigen grenzen? Waarom maken mensen soms een drama van alles en lijken voortdurend een ‘kort lontje’ te hebben?
Door inzicht in en kennis van de verschillende karakterstructuren en de systemische principes krijgen we antwoord op de hiervoor gestelde vragen en leren we daar adequaat mee om te gaan
Wilhelm Reich ontdekte dat de mens zich door middel van specifieke karakterstructuren beschermt tegen de stroom van gevoelens en lichamelijke ervaringen die voortdurend op hem afkomt. Die karakterstructuren werken als overlevingsmechanismen, als maskers of pantsers. Het ontstaan van de karakterstructuren kan al in de vroegste jeugd tot energieblokkades leiden. Er worden zes karakterstructuren onderscheiden, waarvan één of meerdere in elk mens de overhand heeft.
- Schizoïde of angstige structuur
- Oraal of verlangende structuur
- Symbiotisch of versmeltende structuur
- Masochistisch of onderworpen structuur
- Psychopathisch of overheersende structuur
- Rigide of afwerende structuur
Met Systemisch Werken kunnen de verborgen belemmeringen en verwikkelingen binnen een systeem (gezin of organisatie) zichtbaar en hanteerbaar worden gemaakt. Regels en wetten in de systemen waarvan mensen deel uit maken, zijn vaak ingewikkeld en kunnen dikwijls worden herleid naar onze vroegste jeugd. Het wordt steeds duidelijker dat veel persoonlijke, maar ook organisatorische problemen een systemische oorzaak hebben. Mensen kunnen zich hierin vrij en verbonden voelen, maar ook gevangen en verstrikt.
De combinatie van karakteranalyse en systemisch werken geeft een krachtig instrument om inzicht te krijgen in reactiepatronen van onszelf en van mensen waar we vanuit onze professie mee werken. De zo verkregen inzichten zijn heel herkenbaar en daardoor toepasbaar in de dagelijkse praktijk.